Ieskaties

20 komentāri par “Markku Särelä: Kas vainas grāmatai Kristīgā Mācība?

  1. Hmmm tad nekljuva skaidrs, ko tad shis onka uzskata par Tradīciju?

  2. Hehe palasīju to online grāmatiņas fragmentus!

    Autors sabrauc auzās kad 229 un 230 punktā definētos jēdzienus sajauc un tālāk jau 233 un 234 punktā brauc pat nenožagojoties! Baigais sofists izrādās tas onka!

  3. mulderam varu piekrist, ja tulkotāji paši nav kļūdījušies ar lielo burtu lietošanu. jā nē, un tā izskatās, tad autors tā arī nav sapratis no ap. Pāvila raxtītā, ka Baznīca ir neredzama un nedz parieza mācība, nedz sakramenti neliecinā par patiesi ticošo klātbūtnu tur, jo tos var lietot gan uz dzīvību tāpat uz nāvi, gan klērs, gan laji. eniway, kungi, neiespringstiet, he he

  4. “B” un “b” iespējams ir apzināti jaukts latviešu tulkojumā… [pēc lapu līmētāju un plēsēju pasūtījuma]

  5. Nu skaidrs…
    nu šitas bija kautkas jēdzīgāks!

    bet patiesībā atgādina padomju laiku režīmu…
    ir variants:
    cilvēkam jāmaina domāšana – kas ir ļoti grūti!
    vai arī jānomainās paaudzei – kas ir laikietilpīgi!
    citā variantā viss paliks kā bijis!!!

  6. Kas tā “augstbaznīciskā kustība/baznīca” [tekstā pieminēti abi varianti] tāda ir?

  7. vasara, moritz, nu tā ir tas novirziens kas ņem vērā arī ārējo krāšņumu, vīraks, kvēpināšana, tērpi, liturģija, mūzika… Tb faktiski adiaforas…

  8. aaa…. tad shajaa sakaraa atkaarteejais jautaajums: vai varat man ieteikt kaadu LELB draudzi,kas nadziigi piekopj visus shos pasaakumus? gribu irt apskatiities… visi tik runaa, bet, kad uzjautaaju peec konkreetas adreses – nekaa… tad jau tikai tuksha breeka, augstbaziica uz papiira?

  9. moritz
    Rīgas Doms – lielajos svētkos svētdienās pa TV raida tiešraidi!!!
    un nu jau pat Ave Marija tiek dziedāta, protams, itāliski…
    es gan nezinu vai uz tādu dievkalpojumu ir vērts iet…
    nu es pat nezinu, kur nu vēl tālāk??!!
    varbūt LELB pievienosies Romai vai kādam patrearhātam?? nesaprotu, kāpēc atsevišķi indivīdi nevar šādu kalpošanu praktizēt.. bet jāvelk līdzi normāli cilvēki??!!

  10. moritz, jā, droši zinu ka Domā to var dabūt… par citām neesmu vienkārši bijis!

  11. “…no dievišķības puses līdzīgs Tēvam, bet no cilvēciskās puses — zemāks par Tēvu.” (7. Pielikums ATANASIJA TICĪBAS APLIECĪBA)

    Vārds “līdzīgs” nebūs pareizi iztulkots. Tur ir jābūt vārdam “vienāds”. ;)

  12. moritz, labdien,

    Rīgas Domā ir Marijas kapella. Tur mani veda pēc kāda svinīga dievkalpojuma [ievešana evaņģēlista amatā] uz pateicības lūgšanu. Otrajā reizē [LA izlaidums] es aizgāju taisni, bet pirmoreiz, nezināšanas dēļ, pa labi, un tikai tad taisni.

    Otrkārt, augsbaznīciskums nav tikai ņemšanās ar adiaforām lietām, kā apgalvo Mulders, bet gan ietver savos uzskatos arī virkini doktrinālu maldu, piemēram, nebibliska izpratne mācībā par kalpošamas amatu un mācībā par Baznīcu un baznīcu [sinodi]. Ja LELB maina liturģiju, ievieš dažādus dziedājumus, “iesaka” ģērbt albas un sutanas, un ieceļ dekānus un bīskapus, tad tas jau vēl nav nekas – kā saka – adiafora. Bet kad “Mūsu Tēvs” lūdz pēc iestādīšanas vārdiem, liek evaņģēlistiem pārvadāt it kā konsekrētu vīnu un maizi un no teoloģijas mācību iestādes izskauž konservatīvus pasniedzējus, tad arī tā ir adiafora?

    Luteriskās ticības apliecības skaidri noraida tuvināšanos pāvestībai gan teoloģijā, gan arī baznīcas pārvaldes lietās, jo šāda varas uzurpācija tikai šķiet adiofora, bet būtībā tā ir pret Dieva vārdu (CF X, 5).

    Ar cieņu,
    gviclo

  13. Mulder, draugs,

    Vai tu nevarētu paskaidrot precīzāk un ar piemēriem, kādēļ Markku Sarela ir sofits?

    Ar cieņu,
    gviclo

  14. Lai cik jaukas ir grāmatas, tomēr tās, it sevišķi kristīgās, ir jāvērtē pēc vienas mērauklas – Bībeles. Uz to allaž ir norādījis ikviens Dievam uzticīgs liecinieks – gan Luters, gan Cvinglijs, gan Huss, gan Vaita.
    Arī Jēzus sacīja: “Jūs pētījat Rakstus (…) un pareizi jūs darāt”.

  15. Vai tā Marijas kapella ir jau sen Domā (gadu simtus) jeb tā ir jaunizveidota uz ciešās sadraudzības pamata ar kungiem no Romas?

Atbildēt