Ieskaties

17 komentāri par “Jānis Gaisiņš: KLB šķelšanā vainojams SIA Augsburgas institūts

  1. Vakar pie manis ciemojās mans draugs no Brēmenes Wolfgang Weiss. Viņš ir būvuzņēmējs un ar baznīcu un kriestietību viņam nav tieša sakara, taču viņam ir ass prāts un viņš labi pārzini politisko un kūltūras vēsturi. Iesāku nedaudz stāstīt par šiem notikumiem un par to, cik daudz ilūziju manī sagrauts un cik šī smagā vilšanās vispār daudz noārdījusi etc. etc. Bet šajā stāstā par notikumiem – kā notiek cīņa par ticības ideāliem, kā pret mani faktiski bez iemesla ir vērsušies tie, kurus no sirds saucu par saviem draugiem un brāļiem Kristū utt., Wolfgangs mani ātri pārtrauca, un teica: gribi, lai turpinu tavu stāstu? Es teicu: labi, turpina, ja vari. Tad Wolfgangs precīzos formulējumos deva mana stāsta precīzu abstract. “Baznīcas pazīme ir institucionāla struktūra un hierarhija un [jaunu] simoniju (Pfruende – jeb ienesīgās vietiņas) ieguve, arī ja tā pati pirms tam ir veidojusies, prostētējot pret to – kā Reformācijā. Tā nāk ar taisnības un patiesības karogu, bet drīz vien pati atkārto tādu pat scenāriju. Ja sāksi cilāt ideālus un iebilst pret jauno hierarhiju likumību, tad visas draudzības momentāni tiek atceltas un tev nesaudzīgi nogriezīs gaisu bez jelkādiem jautājuma par sirdsapziņu” – teica Wolfgangs un mierinoši pasmaidīja. “Taču mēs ticam, ka tiešī nedrīskt atkārtoties mūsu baznīcā, tajā bija visa cerība…” es centos kaut kā pretoties šai dzelžanajai loģikai. “Redzi, Aigar, revolūcija aprij savus bērnus – – visur, kur vien cilvēki darbojas. Baznīca nav izņēmums.” Es vēl centos spuroties pretī: “Mums gan tā nelikās un vēl arī vēl tagad mēs domājām, ka par patiesību un ideāliem ir vērts iestāties”. Sakāve ir cilvēciskās eksistences (Dasein) noteicošā kategorija, raktīja lielais eksistenciālists Camus. Vai zinot to, ir vispār vērts dzīvot un turpināt cīnīties par ticības ideāliem? Cits vācities, Pauls Gerhards atbild: Ja tomēr palikt spēsi/ tu Viņam uzticīgs, / Viņš nocels tavu nēsi, / kas tev šķiet bezcerīgs./To apjēdz brīvs, kad topi:/ ne katrs slogs bij’ slikts – /tik paļāvies tu skopi – / Dievs ļaus tev vaļā tikt. Prieks tam, kas patāv likstās/ Un iztur pārbaudē. / Tāds uzvar – kronis tiks tam, / Sirds teic un gavilē!/ Jau plīvo palmu zari,/ Ko Dievs tev rokā sniedz/ nu pateikties tu vari, ka postā pestīts tiec.

    Šajās un visās citās lietās palikšu tomēr pie šī otrā vācieša. Jo esmu tapis brīvs un esmu piedzīvojis, kā Tas Kungs noceļ nēsi un no tā skata puntka saprotu visu pārējo. Kaut arī Wolfgangam daudz kur ir taisnība, un es to esmu zinājāju arī pirms atsaucos Dieva aicinājumam un sāku iet tajā ceļā… (man ir daudz gadu), un tomēr – “hier stehe ich kann nicht anders” – es nevarēju neiet un darīt savādāk.

  2. Ja pareizi skatāmies, tad vajag sadalīties tik baznīcās, cik ir draudzes… :) Tad skaldām katru draudzi un iegūstam tik baznīcas cik draudžu locekļi. Ij katra būs pareizi ticoša un apliecinoša Konfesionāli Luteriska Baznīca – pie reizes visus pārējos exkomunicējam un dzīvojam cepuri kuldami!

  3. Aigard,

    še tev viens padoms no mana vectētiņa domu graudiem. Viņš Pareizi teica, nekad nestrīdies ar sievu, bet vienmēr dari pa savam! Pārfrāzējot jūsu scenārījā – tā vietā lai darītu klusībā savu sludināšanas un kalpošanas darbu, jus sakāvāties ar “priekšniecību” jo tā nerīkoās tā kā jūs gribētu rīkoties, ja būtu viņu vietā! Taču arī es no sevis piebildīšu, nav jēga strīdēties ar darba devēju par to kā vajag izdarīt darbu, to vienkārši vajag izdarīt, lai augļi paši liecina pret jebkurām apsūdzībām. Kāmēr tev rezultātu nav, tev vienkārši nav ko likt pretīm… taču ja tu pie katra strīda lēksi uz ecēšām, tad izpūtīsi visu pulveri strīdos, nevis šo augļu radīšanā, kuri vienīgie var būt arguments pret netaisnīgu rīcību. Ja tevi met no amata, bet tu nevari pretīm likt augļus, tad kā no malas mums izvērtēt kuram tad ir tā pareizā sirds ticība?

  4. Mulder,
    nevienam ( izņemot Kristu ) nekad nav bijis un nebūs tik pilnīgu augļu ko nolikt kaut kam pretīm. Un kam tas vajadzīgs?
    Tas Kungs ir siržu tiesnesis.
    Un Viņš arī īstenais darba devējs.

  5. Mulder, Tu tiešām esi viens prāta vīrs. Augļi ir svarīga lieta. Evaņģēlijs ir sludināts un ne tikai klusi un pagultē. Tam ir apsolīti augļi. Tas ir glābis dvēseles un atbrīvojis tās, paldies Dievam. Radījis kristiešus, kas var arī apliecināt savu ticību droši un kā luterāņiem pienākas – – arī nostājoties pret netaisnību un visām tām lietām, par kurām iepriekš aprakstu.

    Mans proper darbadevējs ir draudze (kurai Kristus ir atstājis žēlastības līdzekļus un arī kalpošanas amatu un kuras tiesības būt es Tevi lūdzu Tevis paša dēļ labāk neapšaubīt). Draudze arī arī ar savu iedvesmojošo atbalstu izšķirošā brīdī arī uzrādīja tos augļus. Biju ļoti aizkustināts tajā brīdī un arī tālāk: tā bija draudze, kas mudināja un mudina turpināt cīnīties pret netaisnību. Un tur, draudzē, man nekādu strīdu nav. Taisni otrādi, tur ir kopēji ar citām draudzēm pieņemts vēstījums(izalsi varbūt, pirms spried: http://www.kmd.valsts. lv) un stingra ticības pārliecība par tām lietām. Tev ir arī taisnība tajā, ka nav vērts lekt uz ecēšām. To arī mūsu draudzes nedara. Tās ir gājušas to ceļu, kāds ir paredzēts Mt 18, 15-18. 8 mēnēšu garumā tika mēģināts nomierināt karstgalvjus un piedāvāts izlīgums tiem, kuri sevi paši un uz savu roku līdzīgi kā pāvests, bija ielikuši priekšniekos. Mulder, mans tev padoms: pamēģini vienreiz pats: – ej, misijā, sludini, māci, (centies, raksti arī rakstus nevis sēdi tik uz e-komentāriem) un lai tad top Dieva spēkā brīva luterāņu draudze, kas tur godā luterisma ideālus. Tad piedzīvo, ko es piedzīvoju, un turpini savu kalpošanu, kamēr vien tevi aicina. Tu redzēsi šos augļus, un tie tiešām ir tādi, kādus Tas Kungs apsola. Varbūt nav tik komfortabli, taču tie ir brīnišķi. Es to turpinu jau astoņus gadus, un, ja tas būs Tā Kunga prāts, turpināšu arī tālāk. Cik klusi vajaga, un kad pazemība kļūst par viltus pazemību — to jau jau Svētais Gars parāda Rakstos un arī LTA.

    Par Tavu pirmo ierakstu: var gadīties, ka patiesības dēļ brīvām luterāņu draudzēm nākas šķirties, tas gan nav nekāds prieks, to zinu ļoti labi. Tā nu reiz ir tāda luterisko brīvbaznīcu pavadzīme. Man arī ļoti sāp, ka nav tādas varenas Vienotās Luteriskās baznīcas ar vienu centru, teiksim, Wittenbergā un galveno priekšniecību tur; un kurā luteriskie mācītāji visi funkcionē kā skrūvītes labi ieļļotā mehānismā. – – Sak, vienalga, ko priekšniecība dara, ir svētīgi paklausīt, un kurš nepaklausa, to nobārsim. Bet, ja es tā padomāju, tad tāda baznīca būtu drīzāk ne no Dieva, bet no Viņa pretinieka. Un tāpēc labāk ir pieņemt šo, bieži vien vientuļo un neērto ceļu, kurā tomēr ir patiesība, kas nav no visām pusēm sajaukt ar viltu un meliem. Nebūs aplausu, un arī Tu šķiet mani nemīlēsi… bet tomēr: hier stehe ich und kann nicht anders. Dzīvo vesels Dieva gādībā.

    Esmu tev nu atbildējis, kā pienākās. Ja ir citi jautājumi, tad meklē mani privāti. Man nav tāda aicinājuma, kalpot interneta komentāros.

  6. nu tad beidzot…
    zinu ka daži ir pret šādu lietu publicēšanu, bet tomēr manuprāt, japroblēma ir to atdzīt, nevis izlikties, ka tādas nav!!!
    es gan biju domājusi, ka šite šitas daudz ātrāk parādīsies, nevis tikai šitāda diskusija: http://www.ebaznica.lv/epolemika/2_158_0.html

    nja… nekas šajā pasaulē nav perfekts :(

    man tikai prātā stāv pagājušās sevētdienas sprediķis, ka kristietim ir jāklusē…

    nja zinot šo no citas puses… KLB tāda neliela vētra, bet personīgi pateicos Dievam pat to cilvēku, kurš šajā visā man bija klāt ar savu padomu un neļāva nogrimt…!

  7. Bīskap,
    varbūt pārcelise pa taisno uz Debesīm, tur Tev būs vieglāka dzīve :)

    bet ja nopietni…
    tad es uzskatu, ka šite virs zemes Kristus iesāk savu darbu pie kristiešiem, bet Debesīs tie būs pilnīgi! tas nozīmē, ka uz zemes tie var būt tikai kā spogulī, bet tomēr kaut cik ir…
    un man liekas, ka tas ir atkarīgs no “cilvēka rokām” (ticības) ar ko satver Dieva doto(no Dieva Vārda)…
    …jo tiešām kā Moritz teica pēc atrunas izklausās :)

  8. Aigard

    “Augļi ir svarīga lieta.”

    ceru,ka pareizi sapratu Tevis teikto?!:) manuprāt, šī rakstu vieta visu pasaka:
    1. korint.
    37 Tu nesēj miesu, kas vēl taps, bet tikai graudu, vai tas būtu kviešu vai kādas citas sēklas grauds.
    38 Bet Dievs tam dod miesu kādu gribēdams un ikkatrai sēklai savu īpatnēju.
    39 Ne visas miesas ir vienādas; citāda ir cilvēku miesa, citāda lopu miesa, citāda putnu un citāda zivju miesa.
    40 Tā arī ir debesu ķermeņi un zemes ķermeņi; bet citāda godība ir debesu ķermeņiem un citāda zemes ķermeņiem.
    41 Citāds spožums ir saulei un citāds mēnesim un citāds zvaigznēm; jo viena zvaigzne ir spožāka par otru.
    42 Tāpat būs arī ar mirušo augšāmcelšanos. Sēts top iznīcībā un uzmodināts neiznīcībā.
    43 Sēts top negodā un uzmodināts godībā; sēts top nespēkā, uzmodināts spēkā.
    44 Sēta top dabīga miesa, uzmodināta garīga miesa. Kā ir dabīga miesa, tā ir arī garīga miesa.
    45 Tāpat ir arī rakstīts: pirmais cilvēks, Ādams, kļuva par dzīvu dvēseli, – pēdējais Ādams par dzīvu darītāju Garu.
    46 Pirmais nav garīgais, bet dabīgais, tik pēc tam nāk garīgais.
    47 Pirmais cilvēks ir no zemes, no pīšļiem; otrs cilvēks no debesīm.
    48 Kāds tas, kas no zemes, tādi paši tie, kas no zemes; un, kāds Tas, kas no debesīm, tādi paši tie, kas no debesīm;
    49 un, tāpat kā esam nesuši zemes cilvēka tēlu, tā arī nesīsim Tā tēlu, kas no debesīm.

    un vēl tāds jautājums: Kāpēc Jēzus dažkārt klusēja savā Krusta ceļā? vai klusēt nozīmē mīlēt grēku? vai Viņš tajā brīdī spēlēju viltus pazemību, liekuļoja??!

    nja.. šis ko es te izceļu tās ir sīkas niansītes…
    zinu, šis laiks nav bijis viegls daudziem…
    …bet Dievs par savējiem rūpējas! :)

  9. Dassy,
    Man vienalga, pēc kā izklausās..
    Moritzam izklausās tā, tev šā, tāpēc arī tas Kungs ir siržu tiesnesis.

  10. Un vēl kas – klusēšanu parasti pieprasa tie, kam ir par kaut ko jābaidās tapt atmaskotiem, vai ne tā?

  11. Aigard, nē pagaidām tu labi atbildēji!

    Ij nekur jau jūs nepazudīsiet, tāpat visi jūs te tā vai citādi to Dieva Vārdu sēsiet, a tas jau toč neprasīs jums, mums, viņiem, sašam vai pašam atļauju uzaugt kur vien Dievs grib lai tas zaļo!

  12. Bīskap,

    Pateiz, pareiz..
    Tev viss vienalga…
    Nu tad dzīvo “laimīgu” dzīvošanu vienaldzībā :)

    un kur es ticu kaut ko par tavu sirdi? es tač pa rokām runāju, nevis par sirdi…!!! kas man daļas gar tavu sirdi?
    lasi manu komentāru(jo man nav vienalga), nevis piedomā klāt kaut ko…!!

Atbildēt