Ieskaties

3 komentāri par “Vairāki mācītāji atklāj neglaimojošas lietas par luterisko baznīcu

  1. Mācītāja Jura Rubeņa klusā aiziešana no kalpošanas LELBā, tomēr rosinājusi izteikties citus. Bez arhibīskapa dievbijīgajām frāzēm, publiskajā telpā parādījušies arī virkne vērā ņemami viedokļi.

    Pirmkārt, mobilizējās Jura Rubeņa atbalstītāji, kas publiski izteica viņam pateicību un atbalstu, dodot mājienus par LELB nespēju iet līdzi laikam un teoloģiskai domai. Viņi ir neapmierināti ar LELB konservatīvismu, neseniem strīdiem par sieviešu neordinēšanu utml.

    Tomēr, daži garīdznieki atmaskoja šo konservatīvismu, kas ir nevis cīņa par, bet cīņa pret luterismu.

    Par kontreformātoriskiem centieniem nu kritika tiek vērsta pret arhibīskapu, jo viņš LELBā ir uzņēmies vietējo draudžu pienākumu rūpēties par mācības tīrību, bet tajā pašā laikā jau gadiem ilgi publiski ir paudis savu senseno mīlestību pret Romas katoļu mācību un praksēm, un iespēju robežās to centies ieviest luteriskajā baznīcā.

    Pozitīvais, ko šādi saviļņojumi baznīcā varētu sniegt, būtu vietējo draudžu prasība atjaunot dievišķās tiesības rūpēties par kristīgās mācības tīrību.

  2. LELBs nav un nekad nav bijis luterisks.. Un šo garīdznieku izteikumi tos apstiprina

  3. Taču izskatās, ka arīdzan dažs labs no taisnības runātājiem ir tā kā pārdomājis sevis teikto… varbūt pat gribētu atsaukt iepriekš neapsomīgi izrunāto – sak, “negribu lieku publicitāti, ka represijas neķer manu kaklu”…

Atbildēt